Soorten gordijnen

by Carl Van Den Hoeven

art'ifact deco

Overgordijn

 

Gordijnen die over een ander heen hangen. Zijn ze dicht, dan zie je er helemaal niets doorheen. Ook houden ze de kou buiten.

Plisségordijn

 

Deze lijken op rolgordijnen, maar zien er door de plooien wat speelser uit. Voordeel is dat ze met zijgeleiding geleverd kunnen worden, waardoor je ze ook van beneden naar boven kunt ‘rollen’. Handig als je een laag raam hebt aan de straatkant! Ook deze gordijnen kunnen perfect met afstandsbediening of handmatig worden bediend.

Paneelgordijn

 

Dit zijn brede banen stof die aan de boven- en onderkant op een roede worden geschoven. Ze zijn heel geschikt voor grote ramen en openslaande deuren. Maar ook als scheidingswand. Voor een speels effect kun je verschillende materialen of kleuren naast elkaar gebruiken.

Inbetween gordijn

 

Deze gordijnen zijn wat dunner dan overgordijnen maar geven meer privacy dan transparante gordijnen.

Vouw­gordijn

 

Roman blinds zijn horizontale gordijnen met baleinen en ogen doorgaans wat strakker en zakelijker. De baleinen staat op regelmatige afstand zodat je een strak effect krijgt en je het kan optrekken als een pakket . Ze zijn te koop in veel varianten.

Transparant gordijn of voile

 

Als dit type gordijn overdag dicht is, kijk je er niet doorheen. ‘s Avonds, met verlichting aan, ziet u schaduwen. Vitrage dempt geluid en dat is vooral prettig als je een harde vloer in de kamer hebt.

Horizontale jaloezie

 

In de volksmond heten ze vaak luxaflex. Tegenwoordig zijn er horizontale jaloezieën van hout, pvc of aluminium. Je kunt er perfect de lichtinval mee regelen. Horizontale jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes.

Rolgordijn

 

Met hun strakke uitstraling zijn ze ideaal als extra verduistering. Ze zijn zo­wel decoratief als functioneel en nemen nauwelijks ruimte in beslag. Ze zijn er in een groot aantal kleuren, met afstandsbediening of handmatig bediend.

Verticale jaloezie

 

Dit zijn verticale stroken van stof of kunststof. De functie van lamellen is dezelfde als die van horizontale jaloezieën. Ze ogen strak en exclusief. Bij schuine ramen vormen zij een heel praktische oplossing. Bovendien zijn ze makkelijk schoon te maken.

Copyright @ All Rights Reserved